Póniklub

A Magyar Póniklub Szövetség által szervezett országos szintű versenyzési forma.  A Berri SE póniklub csapatának tagjai részt vesznek a kezdő futószáras ülésversenyektől kezdve a díjugrató számokig minden korcsoportban a 6 tól 25 éves korig

A Magyar Póni Klub Szövetség 2004. áprilisában alakult, tevékenységét közhasznú, civil szervezetként végzi.

A Póni Klub feladatának tekinti:

a lovakhoz, lovassportokhoz kapcsolódó szabadidős tevékenységek népszerűsítését a gyermekek körében,

magas szintű lovas kultúra tanítását,

lovas utánpótlás nevelést, oktatást, képzést,

versenyzési lehetőség biztosítását,

egészséges életmódra nevelést.

A Magyar Póni Klub Szövetség egy minőségi és egységes szemléletű rendszer létrehozására törekszik a gyermek lovas oktatásban, hasonló formában, mint ahogyan az a fejlett lovas kultúrájú országokban történik. E törekvésében támogatóra talált az angol Pony Club és az Euro Pony Club vezetésében, akik teljes körű szakmai segítségnyújtással állnak a magyar kezdeményezés mellé.

A Magyar Póni Klub ennek köszönhetően átvette a 80 éves angol Pony Club oktatási, vizsga- és versenyrendszerét, amely az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján kiforrott és bizonyítottan bevált rendszer alapján működik. Elég, ha csak az angol military lovasokra, a német díjlovasokra, az amerikai és francia ugrólovasokra gondolunk. Legtöbbjük ilyen egységes, átgondolt és céltudatos rendszerben kezdte a lovakkal, a lovassportokkal való ismerkedését.

Természetesen nem válik minden gyerekből olimpiai vagy világbajnok, de fontos, hogy minél szélesebb körben elérhető legyen a számukra a lovaglás és minél többen meg tudják tanulni a lovakkal kapcsolatos alapvető ismereteket. Csak így remélhetjük, hogy sokan egy életre megfertőződnek a lovak és a természet szeretetével. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, elengedhetetlen feltétel, hogy a gyermek utánpótlás nevelés megfelelő szakmai színvonalon történjen, szakemberekre és a már meglévő tapasztalatokra támaszkodjon.

A Póni Klub elsődleges célja,

  • hogy meghozza a gyerekek kedvét a lovagláshoz, mint sporthoz és szabadidős tevékenységhez,
  • a fiatal lovasokat megismertesse a lovagláshoz, a pónikhoz, lovakhoz és a versenyzéshez kapcsolódó sokfajta tevékenységgel.

Így a Póni Klub

  • segítséget nyújt a lovaglás és a lovas kultúra elsajátításához,
  • a lovak és a lovaglás iránti alázatra és sportszerűségre nevel,
  • csapatszellemet, küzdőszellemet alakít ki a gyerekekben.