Voltizs

Voltizs

Ügyesség, bátorság, erő, hajlékonyság és csapatmunka. Ha már betöltötted az öt éves kort, próbáld ki a lovastornát egy ingyenes próbaóra keretében!

Mi is az a lovastorna (voltizs)?

A lovaglás és a torna ötvözete? Külön-külön egyik sem, de sokkal több, mint a kettő együttvéve. A szertorna és a lovaglás számos elemét ötvözi, lépésben majd a gyakorlottabbaknak vágtában mozgó lovon, megfelelő zene mellett, a lovastornász harmonikusan együtt mozog a lóval, mely minden néző számára maradandó élményt nyújt.

A lovastorna fejleszti a ritmusérzéket, izomzatot, ügyességet. Hajlékonyságot, elegáns mozgást, és fegyelmezettséget követel meg. Mindezekre a lovagláshoz is szükség van, úgyhogy a lovastorna remekül felkészít a sportszerű és biztonságos lovaglásra: áldozatvállalásra, rendszeretetre, fegyelemre nevel – jellemet formál.  Az ügyesebbek és kitartóak komolyabban is űzhetik ezt a szép sportot, amikor már akrobatikus gyakorlatokat is bemutathatnak a ló hátán, amihez azonban többéves gyakorlás szükséges.

A lovastorna önálló lovas szakág, a sportolók egyéni és csapatversenyeken vehetnek részt.

Az edzések lovas és tornatermi foglalkozásokból állnak. A konkrét lovastorna gyakorlatok megtanulásán és begyakorlásán kívül nagy hangsúlyt kap az edzéseken a bemelegítés, a kondicionálás és a nyújtás. A tornagyakorlatokat először földön majd műlovon sajátítják el.

Célunk az egyéni képességek kibontakoztatása és továbbfejlesztése, egy jó hangulatú csapatban, ahol a lovastornászok motiválják és segítik egymást. Szeretnénk bemutatókon és versenyeken is részt venni.

A reining mellett az egyik legfiatalabb szakág a lovassportok között. A voltizs az egyetlen olyan verseny, melynek során nem az a személy irányítja a lovat, aki rajta ül. A lovat egy 20 méter átmérőjű körön egy szakképzett futószárazó irányítja, míg a tornász különböző, előre megtervezett gyakorlatokat hajt végre a lovon, vágta jármódban. A tornászoknak a lovon való gyakorláson kívül tornatermi edzéseken is részt kell venniük.

A voltizs további különlegessége, hogy ez az egyetlen szakága a lovassportnak, ahol egyéniben a nőket és a férfiakat külön értékelik. Érdekes továbbá az is, hogy a csapatverseny alatt akár három tornász is tartózkodhat egyszerre a lovon.

Információ:

                      kteszteer@gmail.com

                      06305909701